Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuk Odası Dizaynı Nasıl Olmalı

31-03-2021 11:49
Çocuk Odası Dizaynı Nasıl Olmalı
Çocukların hayal gücünün sınırı yoktur. Dolayısıyla yaşam alanlarının da hayal güçlerini desteklemesi gerekir. Bir renk veya herhangi bir doku onlara çok farklı bir ortam hayal etmesini sağlayabilir. Çocukların yaşam alanları düşünce özgürlüğü sağlamalı, sıradanlıktan uzak olmalı, renkli ve hareketli mobilyalar içermelidir.
Çocuk odası tasarlarken tamamen onlar gibi düşünmek gerekir. Çocuklar enerjiktir ve enerjilerini atacakları bir alana sahip olmalıdırlar. Bu yüzden çocuk mobilyaları yumuşak yüzeylere sahip olmalıdır. Yumuşak hatlı mobilyalar tercih edilmelidir. Herhangi bir düşme ya da çarpma gerçekleştiğinde oluşacak hasar minimuma inmelidir. Sert köşelerde ise köşe koruyucu bantlar kullanılmalıdır.

Çocuk Ergonomisine Uygun Mobilyalar


Evdeki mobilyalar bir çocuk gözüyle bakıldığında devasadır. Çocuklar kendi vücut ergonomilerine uygun alanlarda oynamak ister. Örneğin çocukların masa altlarında oynamasının sebebi, masa altının boylarına uygun bir ortam sağlamasıdır. Çocuk kendi boyuna uygun bir alanda bulunduğu için kendini güvende hisseder. Bu yüzden çocuk mobilyalarında öncelik, mobilyanın çocuğun ergonomisine uygun olarak tasarlanmış olmasıdır. Ufak alanlar ya da çadırlar onların oyun oynamak isteyeceği alanlardır.

Hangi Malzemeler Tercih Edilmeli?

Çocuklar her yüzeyde oyun oynarlar. Bu yüzden bu alanların sağlıklı ve temiz malzemelerle donatılması gerekmektedir. Çocuk mobilyalarında anti-bakteriyel ve kolay temizlenebilen malzemeler tercih edilmelidir. Kokusuz ve su bazlı boyalar kullanılmalıdır. Renkli mobilyalar çocukların dikkatini çeker bu yüzden odalarında renkli mobilyalar tercih etmek onlar için de önemlidir. Çocuk renkli şeylere ilgi duyduğu için odasında vakit geçirmekten keyif alacaktır. Mobilya renklerinde pastel renkler tercih edebilirsiniz. Bu odada dingin bir hava yaratacaktır.

Düzenli Olmaya Teşvik 

Çocukların sorumluluk bilincinin gelişmesi için odalarından onların sorumlu olduğunu hissettirmeniz gerekir. Odalarını düzenlemeyi onlara bir oyun gibi anlatabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz  oyun oynarken aynı zamanda sorumluluk bilincini geliştirmiş olacaktır. Bu işi onlar için daha eğlenceli hale getirmek adına renkli raflar, kutular ve sepetler tercih edebilirsiniz. Böylece onları düzenli olmaları konusunda teşvik etmiş olacaksınız.

Aydınlatmanın Önemi

Çocukların büyüme çağında güneş ışığına oldukça ihtiyacı vardır. Gün ışığından yararlanmak için pencere önü olabildiğince boş bırakılmalıdır. Çocuk uyurken, oynarken ya da dinlenirken güneş ışığından olabildiğince faydalanması sağlanmalıdır. Bu yüzden perde seçerken de gün ışığını minimum derecede kesecek perdeler tercih edilmelidir. Ayrıca aydınlatmalarda bu noktada önem arz etmektedir. Çok parlak ya da çok soluk aydınlatmalar çocuk için uygun değildir. Onlar için göz yormayacak gün ışığına yakın parlaklıkta lambalar tercih edilmelidir. 

Küçük Alanları Değerlendirmek

Çocuk odaları genellikle evin en küçük odalarında değerlendirilir. Dolayısıyla ebeveynler dar alanda en çok işlevi çözmek isterler. Yeni tasarım çocuk mobilyaları özellikle bu sorunu ele alarak dizayn edilmektedir. Ranza yatakların bu konuda çok önemli bir yer kurtarıcı olduğunu biliyoruz. Ranzaların altında çalışma alanları çözülerek aynı alanda iki farklı işlev çözmüş oluyorsunuz. Alçak tavanlı odalarda tercih etmek istemeyenler ise fonksiyonel yatak kullanabilirler. Fonksiyonel yataklar baza kısmında çekmece ya da raf gibi depolama alanlara sahip yataklar diyebiliriz. Bu depolama alanları oyuncaklarını koyacakları bir alan sağlarken aynı zamanda çocuğun erişebileceği bir yerde olduğu için kendi odasını toplaması konusunda teşvik edecektir.Ankara mobilya
Çocuklar oyun oynayacakları bir alana ihtiyaç duyarlar. Onlara bu alanı sağlamak için odalarında oldukça minimalist bir düzen oluşturmalısınız. Gereksiz eşyadan kaçının ve birden fazla fonksiyonu olan mobilyalar tercih edin. Duvara monte raflar kullanarak zeminden tasarruf edebilirsiniz.

Odalarını Kişiselleştirin

Çocukların odalarını benimsemelerini ve kendilerine ait hissetmelerini sağlamak için odalarını onlara göre dekore edin. Çocukların mesleklere ilgisi çok küçük yaşlarda başlamaktadır. Onları bu konuda teşvik etmek için ilgi alanlarını yaşam alanlarına taşıyabilirsiniz. Örneğin uzaya merak duyan çocuklar için tavandan sarkan gezegen maketleri ya da coğrafyaya ilgi duyan çocuklar için dünya haritası olan duvar kağıtları kullanabilirsiniz. Son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan kara tahta duvarlarda çocuklarınızın ilgisini çekecektir. Çocuklar çizim yapmayı boyamayı çok severler ve genellikle bu boyama alanı kağıtlarla sınırlı kalmaz. Bu işi hem kendi açınızdan daha az uğraştırıcı hale getirmek ve onlar için de daha keyifli hale getirmek isterseniz bu kolay temizlenen duvar yüzeylerinden tercih edebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.